Onze aanpak

Kinderen leren meebewegen met de snel digitaliserende samenleving: daar is bewust en kritisch handelen voor nodig. Hoe stimuleer je dat als professional? En wat doe je als de digitale vaardigheden in je team nog variëren of ontbreken?

Met Digitalig ontwikkelden wij een unieke driedelige aanpak die je helpt met:

  • het geven van instructies;
  • het bieden van betekenisvolle leeractiviteiten;
  • en het versterken van het leerproces van de leerlingen met behulp van passende interacties.

Deze aanpak zorgt ervoor dat jij effectief stappen kan maken met digitale geletterdheid in jouw organisatie of klas. Of het nu gaat om een eerste kennismaking met het onderwerp, of om het bepalen van koers en visie voor je hele organisatie. De Digitalig aanpak is ontwikkeld samen met wetenschappelijk onderzoekers, educatiepartners en de educatiepraktijk. En bovenal: met kinderen zelf.

ED_507220_Hoe_werken_we_figuur_Tekengebied-1.jpg

beproefde Interactievaardigheden

Digitale middelen lijken met je mee te denken. Zoektermen worden bijvoorbeeld automatisch afgemaakt, er verschijnen continu pop-ups met (des)informatie, oefensoftware wordt direct nagekeken. Dat kán handig zijn, maar leidt ook tot impulsief gedrag. Digitalig geeft je concrete handvatten om kinderen bewuster te leren handelen en kritisch na te denken over de digitale middelen die ze gebruiken. De basis hiervoor is uitgebreid onderzoek op het gebied van scaffolding, redeneren en reflecteren. De interactievaardigheden zijn toepasbaar op alle thema’s van digitale geletterdheid, maar kunnen ook breder ingezet worden.

Hoe doen we dat?
Vanuit een vaste structuur leer je welke interacties passend zijn in het leerproces van de kinderen en op welke momenten. En hoe je rekening kan houden met de verschillende leerbehoeftes van de kinderen in jouw groep. Met uitgewerkte voorbeelden leer je kinderen analyseren en evalueren. We ondersteunen je hierin met praktische tools zoals videovoorbeelden, kijkwijzers en interactiekaarten.

Interactie- vaardigheden

Interactie- vaardigheden

Leeractiviteiten

Leeractiviteiten

afgestemde Leeractiviteiten

Of het nu gaat om doelgericht (online) informatie gebruiken, digitale werkvormen of gebruik van media: het onderwijs is gedurende de dag vaak digitaal. En de kinderen dus ook. Daarom zijn er talloze mogelijkheden om vanuit je bestaande onderwijs of activiteiten de digitale geletterdheid van kinderen te versterken. Samen stellen we doelen op basis van de thema’s en vragen van jullie organisatie.

Hoe doen we dat?
Wil je kleine stappen maken vanuit je bestaande lessen, of heb je behoefte aan kant-en-klaar voorbeeldmateriaal? Digitalig biedt beiden. Naast ‘best practice’-materiaal over vakintegratie, hebben we samen met onze wetenschappelijke klankbordgroep Digitalig expedities uitgewerkt die direct te gebruiken zijn. Er zijn expedities op alle hoofdthema’s van digitale geletterdheid en ze werken altijd vanuit een vaste structuur die gericht is op bewust en kritisch handelen.

stap-voor-stap instructies

Kinderen stimuleren om doelbewust en kritisch met digitale middelen om te leren gaan, dat is wat anders dan ze helpen met technische vragen over een tablet, device of telefoon. Toch zijn beiden sterk verweven met elkaar. Daarom biedt Digitalig in woord en beeld handreikingen en voorbeeldinstructies op de thema’s ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Met bijvoorbeeld uitgewerkte EDI-instructies, en met uitlegvideo’s die ook door kinderen zelfstandig gebruikt kunnen worden. Op deze manier kunnen álle professionals met vertrouwen educatie bieden over digitale geletterdheid.

Hoe doen we dat?
Bij onze expedities zijn uitgewerkte instructies en interacties ontwikkeld, steeds vanuit dezelfde structuur. Deze helpen je om ervaring op te doen met de instructies en interacties. Daarnaast hebben we voor ICT-vaardigheden en informatievaardigheden de meest belangrijke en prangende vragen in kaart gebracht. Van de vraag ‘wat doe ik als mijn computer vastloopt?’ of ‘waar vind ik mijn bestand terug?’ tot aan ‘hoe stel ik een goede zoekvraag op?’ We bieden een aanbod met kant-en-klare instructies in beeld en woord.

< Terug

Instructies

Instructies

Liever direct contact?

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan direct contact op met één van onze Digitalig-experts via digitalig@edux.nl.