Week van de mediawijsheid 2023
(pro)sociaal digitaal gedrag
Regie over digitale geletterdheid
Edux sluit met Digitalig aan bij de Week van de Mediawijsheid 2023, met als thema #hierniet. Met het thema #hierniet maken de deelnemende partners van Netwerk Mediawijsheid zich hard voor een online wereld waar je kunt zeggen wat je denkt, op een respectvolle manier.
De week van de mediawijsheid is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, volwassenen, ouderen, leerkrachten en professionals. In 2023 is de Week van de Mediawijsheid van 10 tot en met 17 november. In deze week zetten we het belang van mediawijsheid voorop! #hoedanwel
#hoedanwel is een vervolginitiatief van Edux, om jou als professional in de kinderopvang en in het onderwijs te inspireren en handvatten te bieden voor het stimuleren van mediawijs en online (pro)sociaal gedrag. Veel professionals hebben de wens om dit gedrag te stimuleren, maar zijn op zoek naar manieren waarop ze dit effectief kunnen doen. Onze onderbouwde REGIE uitgangspunten kunnen je daarbij helpen. Zo zorgen we er samen voor dat alle kinderen REGIE kunnen nemen over hun eigen mediagebruik!
REGIE-uitgangspunten
We stimuleren de kennis en kernvaardigheden op het gebied van digitale geletterdheid, zodat zowel kinderen als professionals regie kunnen nemen over media, ict en internet. Dat doen we vanuit onze REGIE-uitgangspunten:
#hoedanwel Padlet
Op onze Padletpagina geven we praktische tips en tricks gebaseerd op onze uitgangspunten. Daarnaast kun je je eigen succeservaringen delen en zo anderen inspireren.
Concrete tips voor een mediawijze klas
Kinderen komen dagelijks in aanraking met media. Het stimuleren van mediawijsheid is nodig om daar bewust mee om te kunnen gaan. Maar naast het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, is het belangrijk om kinderen meer controle te leren nemen op de invloed die media heeft op hun gevoelens, gedachtes en gedrag. Zo leer je kinderen om vanuit hun eigen kracht bewuste keuzes te maken in hun mediagedrag. Onze Digitalig adviseur Bas geeft in een vijftal artikelen tips voor een mediawijze klas.
Tip 2: Geef expliciete instructie
Tip 3: Stel gesprekken centraal
Tip 4: Stimuleer impulscontrole
Tip 5: Het belang van evalueren en analyseren
DIGITALIG
Digitalig is het professionaliseringsprogramma van Edux over digitale geletterdheid, dat jou als professional uit de kinderopvang of het onderwijs ondersteunt in het stimuleren van bewust en kritisch digitaal gedrag bij kinderen.