OVER EDUX
Verkeerseducatie aan de jongste doelgroep
Kinderen zijn van kleins af aan ingesteld om te leren. Te leren hoe je eet, hoe je loopt, hoe je praat. En ga zo maar door. Vanuit dit oogpunt is het dan ook helemaal geen vreemde gedachte dat ook goed en veilig verkeersgedrag al van jongs af aan geleerd kan worden.
Sommige mensen in het verkeer zijn extra kwetsbaar, zo ook (jonge) kinderen. Zo leren kinderen rond de leeftijd van 3 jaar tegelijkertijd lopen als ook hun aandacht op andere dingen richten. We weten ook dat tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar, kinderen niet goed in staat zijn om verkeer te herkennen. Rennen is moeilijk, maar zeker het plotseling stoppen wanneer dat moet.
Zelf baby’s zijn van kleins af aan al onderdeel van het verkeer, de meest kwetsbare doelgroep. Verkeerseducatie op een spelende wijze voor de jongste doelgroep (kinderen van 0 tot 4 jaar) is dan ook van essentieel belang. Het legt de basis voor veilig gedrag in de toekomst. Hoewel deze kinderen nog niet zelfstandig deel uitmaken van het verkeer, vormt het vroeg aanleveren van verkeersinzicht en -regels, een fundament voor de latere ontwikkeling. En het aandacht hebben voor verkeer (als thema) kan ontzettend leuk zijn! Door middel van speelse activiteiten, kunnen kinderen al vroeg belangrijke concepten leren, zoals het herkennen van de kleuren van een verkeerslicht (rood en groen), het leren wat stoppen en doorgaan is, het begrijpen van veilig oversteken, het inzicht hebben in situaties in het verkeer. Je kunt op een speelse manier een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid en verkeersopvoeding van jonge kinderen.
richt een verkeershoek of -spelplek in
Creëer een speciale spelplek (‘hoek’) in de speelruimte waar kinderen kunnen spelen met speelgoedauto's, verkeersborden en andere attributen die met verkeer te maken hebben. De meeste gastouders of kinderdagverblijven hebben voldoende speelgoedauto’s tot hun beschikking. Vul deze aan met materialen die verschillende verkeerssituaties kunnen nabootsen en benoem de elementen die ze gebruiken, zoals verkeerslichten, zebrapaden, rotondes, stoep en straat, enzovoorts.
combineer het buitenspelen met verkeer
Maak gebruik van de buitenruimte om verkeer aan bod te laten komen. Organiseer bijvoorbeeld een verkeersparcours waar kinderen kunnen fietsen, steppen of wandelen. Zet tijdelijke verkeersborden op en leer de kinderen eenvoudige verkeersregels zoals stoppen bij een stopbord en wachten tot het veilig is om over te steken.
Maak gebruik van zintuiglijke activiteiten
Gebruik zintuiglijke materialen om verkeerseducatie te bevorderen. Laat kinderen bijvoorbeeld met stoepkrijt op de grond tekenen om zebrapaden na te bootsen of gebruik verschillende texturen en kleuren om verschillende wegoppervlakken te representeren.
lees boeken of zing liedjes met het thema verkeer
Integreer verkeerseducatie in boeken en liedjes die ingezet kunnen worden tijdens de veelal al gebruikelijke lees- en zangmomenten. Kies boeken met verhalen over verkeer, zoals het oversteken van de straat of het gebruik van een fiets, en zing liedjes over verkeersregels en -signalen. Op deze manier leren kinderen op een speelse manier over verkeer.
Tips voor leuke (prenten)boeken voor peuters, met als thema verkeer:
- Anna in het verkeer (Kathleen Amant)
- Jules op de fiets (Annemie Berebrouckx)
- Muis in de file (Lucy Cousins)
- Stoeprand stop (Dick Bruna)
- Knappe auto’s (Mack)
- Lawaai onderweg (Jo Lodge)
Tips voor leuke (prenten)boeken voor kleuters, met als thema verkeer:
- Heen en weer naar de stad (Tom Schamp)
- Tijger en Beer in het verkeer (Janosch)
- Tim op de tegels (Tjibbe Veldkamp)
- Liselotje krijgt een fiets (Marianne Bussner en Ron Schroder)
- Ik fiets (Stefan Boonen)
Ook bestaan er leuke liedjes om te zingen.
Bovenstaande liedjes zijn via de hyperlink te openen, en ander altijd eenvoudig te vinden op YouTube. Er zijn zelfs hele afspeellijsten beschikbaar met als thema ‘verkeer’. Kinderen kunnen hier veel van leren en zeg nou zelf, afwisseling in de bestaande liedjes die gedraaid worden is toch altijd prettig?
Verkeerswandelingen
Maak regelmatig wandelingen in de buurt van je locatie en benoem tijdens de wandelingen verschillende verkeerselementen, zoals verkeerslichten, zebrapaden en verkeersborden. Bespreek met de kinderen wat ze zien en waarom het belangrijk is om veilig over te steken.
Door deze activiteiten te integreren in de dagelijkse routine, kunnen jonge kinderen op een speelse en educatieve manier vertrouwd raken met verkeer en verkeersregels.
Meer weten?
Leren in het verkeer, er is zoveel meer! Naast buiten het verkeer beleven en ontdekken valt er ook binnen heel veel te beleven met het thema verkeer. Wil je met jouw locatie op een speelse manier thematisch met verkeer aan de slag? Dan is JONGleren in het Verkeer vast iets voor jouw locatie. Heb je JONGLeren in het verkeer al gedaan? Dan is de certificering Groen licht! misschien iets voor jouw locatie. Wil je meer weten? Bekijk hier de informatie over JONGleren en bekijk hier de beoordeling van de programma’s. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze collega’s om te zien of Edux iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen.