OVER EDUX

Nieuws

4 Tips voor een verkeersveilige omgeving

12 juni 2024

Kinderen zijn de jongste deelnemers in het verkeer. En hoewel zij nog niet zelfstandig zullen deelnemen, liggen de gevaren op de loer. Kinderen kunnen het verkeer letterlijk nog niet overzien en zijn in hun handelen vaak nog impulsief. Is de omgeving van jouw locatie als gastouder of kinderdagverblijf verkeersveilig? We delen onze 4 tips!

Samenwerken met de gemeente

Dat een veilige omgeving belangrijk is, begrijpt iedereen. Maar verkeersveiligheid is altijd een lastig ‘thema’, vooral omdat je hier als professional vaak niet direct invloed op hebt. Maar dat wil niet zeggen dat we als professionals niet ons best hiervoor kunnen doen. Juist om die reden moeten we andere professionals, zoals bijvoorbeeld de gemeente, opzoeken om het gesprek hierover (blijven) aan te gaan!

De gemeente is veelal verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid rondom locaties als scholen en kinderdagverblijven. Als wegbeheerder dient de gemeente de wegen veilig in te richten. Zo kunnen er rondom locaties extra maatregelen genomen worden. Gesprekken vanuit de praktijk kunnen bijdragen aan mogelijke acties om maatregelen te nemen.

Tip 1: De straat voor de lactie is veilig en overzichtelijk

Bij voorkeur is de omgeving van de school, het kinderdagverblijf of de gastouder autovrij, al dan niet volledig of tijdens specifieke tijden. Maar in veel gebieden zal dit niet haalbaar zijn. Lukt dat niet, dan is het belangrijk om te zorgen voor overzicht.

Zo zal de snelheid zo laag mogelijk moeten liggen. De maximumsnelheid die bij de meeste scholen wordt gehanteerd is maximaal 30 km/uur. Veel kinderdagverblijven maken gebruik van een locatie in of om een schoolgebouw. Het is hierbij wenselijk dat verkeersdeelnemers (zeker automobilisten) weten dat in de straat een school of kinderdagverblijf of gastouder zich bevindt. Dit kan met speciaal meubilair, opvallende wegmarkeringen of een gekleurd plateau.

Spreek met ouders af om de straat waar de uitgang zich bevindt, te mijden en zo min mogelijk te parkeren. Vuistregel is om 25 meter voor of na de uitgang geen auto’s te parkeren. Dat is nodig om kinderen vrij uitzicht te geven op de straat en om zelf ook op te vallen voor het overige verkeer.

tip 2: een veilige oversteekplaats

Zorg voor een veilige oversteekplaats. Kinderen wanen zich al snel veilig en schatten gevaar, maar ook naderend verkeer, vaak nog onvoldoende in. Zorg voor een duidelijke oversteekplaats, waarbij andere verkeersdeelnemers weten dat ze moeten opletten. Te denken valt aan een zebrapad als oversteekplek.

Zorg er daarnaast voor dat ingangen en oversteekplaatsen goed verlicht zijn, vooral tijdens de donkere uren en in de wintermaanden, om zichtbaarheid te verbeteren en ongelukken te voorkomen.

tip 3: Fietsvriendelijke omgeving

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat een veilige omgeving het lopen en fietsen naar locatie stimuleert. En dat maakt de omgeving nog veiliger! Moedig ouders en/of verzorgers dan ook aan om zo veel mogelijk op de fiets te komen. Dat is niet alleen aan te bevelen voor de verkeerdeelname en het oefenen van jonge kinderen in het verkeer, maar maakt de verkeerssituatie ook een stuk veiliger.

Wil je zo veel mogelijk mensen op de fiets naar jouw locatie hebben? Zorg dan ook voor een fietsvriendelijke omgeving. Denk aan het hebben van genoeg fietsenrekken of -hekjes, zodat ouders/verzorgers hun fiets goed kunnen parkeren. Houdt in deze tijd ook rekening met bakfietsen! Zorg ook voor genoeg plekken voor de fietsen van kinderen. Voor de jonge kinderen is het fijn dat hun kleine fietsjes niet tussen de grote fietsen staan, maar mogelijk een aparte plek hebben.

tip 4: Verkeerseducatie

Zorg dat je kinderen (en hun opvoeders) op jonge leeftijd al meeneemt in de verkeerseducatie. Zo maak je ze op jonge leeftijd al bewust van verkeersrisico's en kun je ze leren hoe ze veilig kunnen handelen in de buurt van wegen en auto's.

Betrek ouders/verzorgers bij het bevorderen van verkeerseducatie én een veilige verkeersomgeving rondom het kinderdagverblijf. Organiseer bijvoorbeeld informatie- of themavonden over verkeersveiligheid en moeder ouders aan om veilig gedrag te tonen, bijvoorbeeld al bij het parkeren en het oversteken. Twee vliegen in een klap: ouders worden zich bewust van het belang van verkeerseducatie én van de impact van hun eigen gedrag op een veilige omgeving!

Naast alle maatregelen die je kunt nemen in het aanpassen van de omgeving, is dit mogelijk de belangrijkste maatregel om ook daadwerkelijk gedrag van kinderen en ouders te beïnvloeden. Bedenk voor jezelf hoe je ouders en verzorgers blijft meenemen door middel van voorlichting of ludieke acties. Laat ouders in een informatie avond bijvoorbeeld eens ervaren hoe het is om kleiner te zijn en wat je dan wel, maar vooral ook niet kan zien. Een voorbeeld van een ‘ludieke actie’ kan zijn om in het najaar (als het wat sneller schemert) foto’s van de kinderen te delen als ze buiten spelen. Hoe zichtbaar zijn zij in hun buitenkleding wanneer het al wat meer donker wordt?

Meer weten? 

Leren in het verkeer, er is zoveel meer! Naast buiten het verkeer beleven en ontdekken valt er ook binnen heel veel te beleven met het thema verkeer. Wil je met jouw locatie op een speelse manier thematisch met verkeer aan de slag? Dan is JONGleren in het Verkeer vast iets voor jouw locatie. Heb je JONGLeren in het verkeer al gedaan? Dan is de certificering Groen licht! misschien iets voor jouw locatie. Wil je meer weten? Bekijk hier de informatie over JONGleren en bekijk hier de beoordeling van de programma’s. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze collega’s om te zien of Edux iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen.

Wil je nog meer weten over verkeerseducatie in de kinderopvang? Volg ons dat op onze social media kanalen, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste tips!

 

DOWNLOAD ARTIKEL ALS PDF