OVER EDUX

Nieuws

'Veilig op weg' in de kinderopvang

27 augustus 2024

Verkeersveiligheid is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, en het belang ervan kan niet vroeg genoeg worden onderwezen. In de kinderopvang speelt verkeerseducatie een cruciale rol in het ontwikkelen van een veilig verkeersgedrag bij jonge kinderen. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van verkeersregels en -gevaren, leggen we de basis voor hun toekomstige gedrag als voetgangers, fietsers en, uiteindelijk, automobilisten.

De provincie Gelderland heeft verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan. Zij erkennen het belang van het betrekken van kinderen en jongeren, zelfs de allerjongste doelgroep in de kinderopvang. De provincie Gelderland maakt budget vrij voor kinderopvanglocaties om middels het programma ‘JONGLeren in het verkeer’ aan de slag te gaan met verkeerseducatie. Zo ook kinderopvang Zonnekinderen, met locatie (peuteropvang) IKC de Toorts in Didam. Edux Adviseur Anna van Kempen mocht het team van professionals aan de slag, om het thema verkeer op de kaart te zetten.

jongleren in het verkeer

Anna vertelt: ‘Verkeerseducatie in de kinderopvang is van onschatbare waarde voor de veiligheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Door hen al op jonge leeftijd bewust te maken van bijvoorbeeld verkeersregels en -gevaren, kunnen we een cultuur van veiligheid en verantwoordelijkheid bevorderen. Scholing van kinderopvangprofessionals is hierbij cruciaal, zodat zij effectief en enthousiast verkeerseducatie kunnen integreren in hun dagelijkse praktijk. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we een veilige toekomst voor onze kinderen garanderen.’

IKC de Toorts had het thema verkeer gepland staan in hun jaarkalender. Het aansluiten bij het project JONGLeren in het verkeer leek hen een mooie aanvulling om meer kennis en inspiratie op te doen als professionals, op het gebied van verkeerseducatie. En op deze manier de ontwikkeling van de kinderen te verrijken.

In het kader van het project JONGLeren in het verkeer heeft de peuteropvang (en de kleuterklassen) ondersteuning gekregen van Edux adviseur Anna van Kempen. In een interactieve scholingsbijeenkomst voor de professionals wordt er stilgestaan bij de ontdekkingsdrang van jonge kinderen en dat zij al veel van het verkeer begrijpen. Anna geeft een voorbeeld: ‘Kinderen van 2 jaar oud kunnen al heel goed benoemen wanneer papa of mama ‘stiekem’ door rood loopt (of rijdt). Ze weten al heel vroeg de betekenis van rood en groen in het verkeer, vaak eerder dan wij als volwassenen denken’.  De bijeenkomst richt zich juist ook op praktische vaardigheden en tips om aandacht te besteden aan het thema verkeer, maar ook tips om ouders/verzorgers bij dit thema te betrekken. Ouders spelen een cruciale rol in het versterken van verkeerseducatie en – veiligheid thuis.

Tijdens de bijeenkomst besteedt Anna aandacht aan de specifieke behoeften (en -mogelijkheden) per leeftijdsgroep). Op de babygroep is de invulling van het thema natuurlijk anders dan de peutergroep.

Binnen het project JONGLeren in het verkeer ontvangen deelnemende locaties ook materialen, om het thema nog beter te kunnen implementeren op de groepen. In de scholingsbijeenkomst worden de bijbehorende materialen toegelicht, zoals de oefenverkeersborden en het houten wegenmateriaal met losse stoepen. Het team van IKC de Toorts was verbaasd dat ze zo een grote kist met allerlei (spel)materialen mochten houden! Het werd ervaren als een mooie aanvulling voor op de locatie.

JONGLeren-in-het-verkeer.jpg

JONGLeren-in-het-verkeer2.jpg

Sfeerimpressie van de themaweken Verkeer IKC de Toorts

Lotte Wink-Janssen is pedagogisch medewerker bij IKC de Toorts en zij deelt haar ervaringen: ‘De peuters en kleuters zijn het thema gestart met de fiets. Er werden verkeersborden gemaakt, er was een fietsenmaker aanwezig waar de kinderen zelf aan de slag konden en er was een fietsenwinkel waar alle spullen voor de fiets gekocht konden worden. In de kring werden alle onderdelen van de fiets bekeken.

Daarna gingen de kinderen aan het werk met alles rondom werkverkeer en kwam er een echte hoogwerker machinist met een vrachtwagenhoogwerker op bezoek bij de school. Fixie het hondje  was verdwenen en was in de boom terecht gekomen. De juffen zijn de hoogwerker in gestapt om Fixie uit de boom te redden. Daarna mochten de kinderen in de vrachtwagen kijken. In de klas konden de kinderen in een zelfgemaakte vrachtwagen met aanhanger zitten en er was een speurtocht waarbij er woordkaarten gezocht moesten worden. Als afsluiting mochten alle ouders in de klas komen kijken naar wat de kinderen allemaal gemaakt en gedaan hebben tijdens het thema en was er een inloop met informatie voor ouders.’

Veilig-op-weg-in-het-verkeer2.jpg

Veilig-op-weg-in-het-verkeer1.jpg

Sfeerimpressie van de themaweken Verkeer IKC de Toorts

 

ouderbetrokkenheid

Om ouders en verzorgers te betrekken bij het thema, organiseerde IKC de Toorts een ouderinloop (afsluiting van het thema verkeer), waar Lotte Wink al aan refereerde. Ouders komen dan bij het ophalen van de kinderen kijken naar de knutselwerkjes en dergelijke die de kinderen tijdens de themaweken gemaakt hadden. Daarnaast stond Edux collega Anna van Kempen in een lokaal om in gesprek te gaan met ouders over het thema, om vragen te beantwoorden en het geven van extra informatie door middel van video en brochures. Ouders waren geïnteresseerd, stelde goede vragen en werden zich bewust van dingen omtrent de ontwikkeling van hun jonge kind en de feiten over bijvoorbeeld fietshelmen. Zo kwam één ouder vertellen dat ze al lange tijd een fietshelm aan wilde schaffen voor haar kind maar er steeds niet aan toe kwam. Nu ging ze thuis gelijk het hoofd van haar kind opmeten en een fietshelm bestellen.

Meer weten? 

Leren in het verkeer, er is zoveel meer! Naast buiten het verkeer beleven en ontdekken valt er ook binnen heel veel te beleven met het thema verkeer. Wil je met jouw locatie op een speelse manier thematisch met verkeer aan de slag? Dan is JONGleren in het Verkeer vast iets voor jouw locatie. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met adviseur Anna van Kempen.

 

DOWNLOAD ARTIKEL ALS PDF