OVER EDUX

Nieuws

Veilig en leuk op pad

6 april 2021

Ga je graag op pad met de kinderen van jouw kinderopvanglocatie? Bijvoorbeeld naar het speeltuintje om de hoek, de kinderboerderij of gewoon een blokje om? Dan zijn jullie allemaal verkeersdeelnemers, ook de allerkleinsten! Met de volgende tips kun je veilig en leerzaam op pad.

In het verkeer is er van alles te beleven en te zien. Kinderen hebben al op jonge leeftijd veel in de gaten, zelfs de baby’s in de buggy krijgen al mee hoe het er in het verkeer aan toe gaat. Ongemerkt leren zij op deze manier al een heleboel. De volgende tips stimuleren het veilig en leerzaam op pad gaan. Zo kun je op een speelse manier een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid en verkeersopvoeding van jonge kinderen.

TIP 1: Gordels vast en gaan!

Veilig op pad gaan begint al bij de voorbereiding. Denk aan de riempjes en veiligheidsgordels van de kinderwagen, buggy of bolderkar. Ook al ga je maar een klein stukje, zet de kinderen altijd vast met alle aanwezige veiligheidsriempjes/ gordels. Zorg dat dit een vast ritueel is wanneer kinderen in de wagen gezet worden. Zo zullen ze het als een gewoonte ervaren en “jong geleerd is hiermee oud gedaan.” Betrek de kinderen bewust bij deze handelingen door te vertellen wat je doet. Zeg bijvoorbeeld “klik”, wanneer je de gordel dicht klikt, of laat het kind zelf klikken zeggen, door te vragen: “De gordel doet……? (klik)”

Tegenstribbelende of loswrikkende dwarse peuters kennen we allemaal, maar wees consequent, daarmee verklein je deze strijd.

tip 2: Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen doen ons in alles na, imiteren is hun manier van leren. Wees je bewust van je eigen verkeersgedrag en houd je aan alle verkeersregels: stoppen voor rood licht, uitkijken voor het oversteken en geen gebruik van mobile telefoon. (ook te voet is dit geen goede combinatie met verkeer).

Tip 3: Praat onderweg over wat je ziet en doet in het verkeer

Om (simpele) verkeersregels te begrijpen moeten kinderen bekend worden met soms abstracte begrippen zoals stoppen, wachten, uitkijken, oversteken, snel langzaam etc. en daarnaast natuurlijk woorden zoals auto, fietser, stoep, weg, zebrapad, rood en groen etc. Praat onderweg dus over wat je ziet en doet, zo breid je hun verkeerswoordenschat uit: “Wij moeten wachten, want de fietser mag eerst. Kijk een auto. Pas op! Die gaat hard voorbij. Wij horen op de stoep, maar kijk de auto rijdt op de weg. Daar is de stoeprand, de stoeprand is de stoprand.”

Vraag oudere kinderen zelf wat ze zien en wat ze moeten doen wanneer jullie gaan oversteken. Oefen samen met “stoppen voor rood en doorgaan bij groen”.

Tip 4: Draai je hoofd naar links en rechts om goed uit te kijken

Kinderen tot een jaar of negen hebben een veel smaller blikveld dan wij als volwassenen. Om aankomend verkeer op tijd te kunnen zien moeten zij hun hoofd dus goed naar links en rechts draaien. Hoewel ons gezichtsveld tot wel een halve cirkel rijkt zonder dat wij ons hoofd hoeven te draaien is dat voor kinderen niet duidelijk. Oefen het uitijken met oversteken dus door zelf ook het hoofd helemaal naar links en rechts te draaien. Zo leert een kind goed uit te kijken. 

Tip 5: Loop langs de veilige kant van de stoep

Wanneer je één kind aan de hand hebt, zorg dan dat jijzelf aan de kant van de stoeprand loopt, met het kind aan de andere kant. Zodat jijzelf altijd tussen het -voorbijrijdende verkeer- en het kind in bent. Heb je aan elke kind een hand? Zorg dan dat jullie steeds zo ver mogelijke van de stoeprand af lopen. Wanneer oudere kinderen er aan toe zijn om zelfstandig over de stoep te lopen leer ze dan  over de veilige kant van de stoep te lopen: Dit is de kant van de huizen en de tuintjes. Laat kinderen niet dicht langs de stoeprand lopen. Hoe leuk ook, de stoeprand is geen evenwichtsbalk. Kinderen zijn speels, gaan op in hun spel en zien geen gevaar.

Blijf boven alles alert; dreumesen en peuters zijn erg bewegelijk maar ook onberekenbaar. 

Houd rekening met de grillige ontwikkeling van kinderen. Wat de ene dag goed gaat, lijkt een volgende keer weer vergeten.

tip 6: ga niet te ver, houd het simpel én geniet

Natuurlijk zorg je er voor dat je het overzicht houdt en genoeg begeleiding hebt. Maar houd het simpel, ga niet te lang en te ver op pad. De aandacht en concentratie van jonge kinderen is maar kort.  Vaker hetzelfde rondje lopen is voor jonge kinderen al erg leerzaam; zij leren juist door te herhalen. Ga af een toe eens op je hurken zitten om letterlijk te zien hoe kleine kinderen het verkeer beleven. Succes en geniet van hoe zij de wereld van verkeer ontdekken.

 

Meer weten? 

Leren in het verkeer, er is zoveel meer! Naast buiten het verkeer beleven en ontdekken valt er ook binnen heel veel te beleven met het thema verkeer. Wil je met jouw locatie op een speelse manier thematisch met verkeer aan de slag? Dan is JONGleren in het Verkeer vast iets voor jouw locatie. Wil je meer weten? Bekijk hier de informatie over JONGleren inclusief onze visual en bekijk hier de beoordeling van de programma's.

Wil je nog meer weten over verkeerseducatie in de kinderopvang? Neem dan contact op met adviseur Maira Vermeulen.

DOWNLOAD ARTIKEL ALS PDF