OVER EDUX

Nieuws

S.C.A.B.A. Methode

21 februari 2024

‘De doelgroep verandert!’ ‘De kinderen worden sneller boos.’ ‘Er is meer ruzie in de groep.’ ‘Ze lopen vast in emotie en ik kom maar niet bij de oplossing.’ ‘Ik zie de frustratie en onmacht maar als ik de hulp bied worden ze boos of is er geen contact.’

Deze en nog meer soortgelijke opmerkingen horen we bijna dagelijks  van professionals die werken met groepen kinderen. Denk dan aan leerkrachten in het basisonderwijs, pedagogisch professionals op de BSO, of pedagogisch begeleiders die werken met jeugd en gezinnen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de veranderingen en oorzaken van het “nieuwe” sociaal en emotionele gedrag en beleven van de jeugd, iets waar in dit artikel niet op wordt ingaan. We staan in dit artikel liever stil bij de weerbare houding van de professional en hoe methodische ondersteuning bijdraagt aan het welbevinden van de professional, de jeugdige en het gezin bij het de-escaleren van emoties en frustraties.

preventief en empowerment

In de training preventief omgaan met dreigend en destructief gedrag, van het opleidingsinstituut DDG, wordt de S.C.A.B.A. methode al als de-escalerend model genoemd. Het is geen nieuwe methode, maar wel een zeer effectieve methode wanneer een professional deze in zijn basishouding integreert. De afkorting staat voor:

  • Strijd negeren

  • Contact maken

  • Actief luisteren

  • Begrenzen/parkeren

  • Afronden

Middels de S.C.A.B.A. methode kan de professional op een bewuste manier handelen in het proces van frustratie en onmacht en weerbaar optreden/ondersteunen. Met de S.C.A.B.A. methode kan de professional zich een basishouding eigen maken met betrekking tot de-escaleren en communiceren. De S.C.A.B.A. methode gaat uit van de geelde controle tussen jeugdige en professional, iets wat nodig is bij de-escalerend werken. Wanneer we bij frustratie alleen maar overnemen ontstaat er misschien even rust, maar richten we ons niet op de autonomie, kwaliteiten en kracht van de ander. Daardoor leert de jeugdige wat hij/zij niet mag, in plaats van wat hij/zij kan. De professional is alleen bezig met beheersen van het gedrag en de situatie. Je zou dus kunnen zeggen dat de S.C.A.B.A. methode berust op empowerment van de ander. Wanneer de professionals met de S.C.A.B.A. methode werken, is het effect van empowerment ook op hen van kracht. Ze leren weerbaar gebruik te maken van hun eigen kwaliteiten en controle, hierdoor is er meer grip en bewustzijn op de situatie waarin zij werken of waaraan zij deelnemen.

Lees hier het artikel verder.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over het omgaan met gedrag, emotieregulatie en psychofysiek handelen? Neem vrijblijvend contact op met adviseur Teun Bevers en kijk of Edux iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen.


Op zoek naar een concrete training? Je kunt bij Edux terecht voor onder andere:

  • Omgaan met pittige groepen/klassen.
  • Basistraining, workshops en klastraject “Weer- en wendbaar werken”.
  • Psychofysieke trainingen.
  • Training KALM op de groep, omgaan met groepsdynamisch werken.

DOWNLOAD volledige ARTIKEL ALS PDF