OVER EDUX

Nieuws

Lessenserie Close Reading - Thema Carnaval

26 januari 2024

Onze taal-/leesspecialisten begeleiden veel Close Reading trajecten op scholen. Regelmatig komen we prachtige voorbeelden tegen van lessenseries die leerkrachten zelf ontworpen hebben. Deze 'good practices' willen we graag ook met jullie delen!  
Op basisschool St. Jozef in Rijen ontwierpen leerkrachten Anke, Stijn en Masha uit groepen 7/8 een lessenserie bij een zelf samengestelde tekst over het maken van Brabantse worstenbroodjes. Met de Carnavalsvakantie in het vooruitzicht is het een mooie gelegenheid om met leerlingen in groep 6, 7 of 8 te praten over het traditionele Brabantse worstenbroodje en Carnaval. 

Close reading en instructieve teksten

Leerlingen komen bij Close Reading door herhaald (voor)lezen en actief omgaan met rijke teksten tot een dieper begrip en meer leesmotivatie. Aan de hand van tekstgerichte vragen worden leerlingen gestimuleerd om een boek of tekst echt te doorgronden. 

Het is belangrijk om veel variatie in tekstsoorten aan te bieden. Van verhalende teksten tot poëzie en van informatieve teksten tot instructieve teksten. De tekst over Brabantse worstenbroodjes is een recept en daarmee een mooi voorbeeld van een instructieve tekst. Instructieve teksten zijn teksten die hulp bieden bij het uitvoeren van een taak. De taak kan zijn iets maken, iets doen, iets gaan gebruiken of je ergens voor opgeven. De teksten kenmerken zich door een opbouw met een stappenplan en zijn vaak geschreven in de gebiedende wijs.  
 
Wil jij ook met het thema 'Carnaval' aan de slag tijdens lessen Close Reading? Hieronder vind je de lessenserie! 

Op zoek naar meer lessenseries? Je kunt ze gratis downloaden in onze webshop.

Meer weten? 

Wil je meer weten over (begrijpend) lezen of Close Reading? Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer of Edux jou of jouw team kan ondersteunen.

 

DOWNLOAD lessenserie cr groep 6 t/m 8

Download de bijbehorende tekst