OVER EDUX

Nieuws

De WO-TOOL

5 april 2022

Wil jij in jouw lessen wereldoriëntatie (WO):

  • je leerlingen meer zelf laten onderzoeken en/of ontwerpen?
  • de taalvaardigheid van leerlingen stimuleren?

De WO-tool helpt je daarbij. Met een voorbereidingshulp en uitvoerhulpen helpt deze tool jou stap voor stap om een WO-les te verrijken zodat je taal én onderzoekend en ontwerpend leren stimuleert. Volgens de didactiek van O&O leren geven we hiervoor bij elke stap ideeën. En wil je weten hoe een les eruit kan zien als je de tool toepast? Bekijk dan de voorbeeldlessen waarbij we de WO-tool hebben toegepast op een lessenserie uit Blink en uit Naut. Je vindt deze tools allemaal op edux.nl/wo-tool.

 

We ontwikkelden de WO-tool in samenwerking met Marja van Graft (onder andere SLO) en leerkrachten en techniekcoördinatoren uit de bovenbouw van het po. Het project bouwt voort op wetenschappelijk onderzoek van de auteurs en kwam tot stand dankzij een subsidie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). 


Over de auteurs

Martine Gijsel is senior onderzoeker bij het Expertisecentrum Nederlands. Ze is als ontwikkelaar verbonden aan het professionaliseringsprogramma Digitalig van Edux, waarin ze mede verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke onderbouwing binnen het programma en de rol van interactie en taal om leerlingen bewust en kritisch om te leren gaan met internet, media, en ICT.

Eva van de Sande is programmamanager van Digitalig en de Edux Academy, en onderwijsadviseur bij Edux. Daarnaast is ze docent bij Pedagogiek & Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over onderzoekend en ontwerpend leren of over wereldoriëntatie? Neem contact met een van onze Edux adviseurs. 

 

Download artikel als PDF