OVER EDUX

Nieuws

Thuiseducatie voor peuters en kleuters

17 december 2020

Daar gaan we weer. De komende vijf weken hebben alle ouders waarschijnlijk beide handen vol aan het ‘vermaken’ van hun kroost. Dit in combinatie met een baan, andere kinderen, familie en/of vrienden én een huishouden is een flinke klus. Eentje die we gelukkig wel al kennen vanuit onze eerdere ervaringen.

We hopen je als ouder via deze weg wat steun te bieden. De adviseurs van Edux leiden dagelijks vele professionals binnen de kinderopvang en het onderwijs op. Wellicht zijn onderstaande tips vanuit de praktijk ook helpend voor thuis.

 

Tip 1: Kinderopvang/onderwijs ondersteunt waar mogelijk

De opvang of school van jouw kinderen levert waarschijnlijk allerlei materialen en activiteiten aan. Geef open en eerlijk aan wat werkt voor jouw thuissituatie, want de opvang of school van jouw kinderen wil maar één ding: een goede relatie met de ouders én weten dat de kinderen het thuis goed maken. Daarnaast is online onderwijs al een uitdaging op zichzelf, maar voor jonge kinderen een soort beproeving die van de professionals een specifieke aanpak (te omschrijven als een ‘teletubbies meets sesamstraat college’). Je begrijpt vast dat niet alle professionals hierin uitblinken, maar wel hun best doen deze aanpak te benaderen. Wanneer de kinderen tijdens het online moment zichzelf of anderen niet muten of verwijderen uit de bijeenkomst, dan is het eigenlijk al pure winst. Kortom, pas je verwachtingen aan en focus met name op de intentie van de contactmomenten.

 

Tip 2: Jonge kinderen leren door te spelen

Natuurlijk kan het helemaal geen kwaad om op zijn tijd je kind achter de laptop te zetten met een educatief spel of te werken vanuit boekjes of werkbladen. Maar je moet goed beseffen dat jonge kinderen het hardste aan het leren zijn wanneer zij spelen. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw kind een achterstand oploopt in de weken thuis, wanneer hij of zij dagelijks vele uren de kans krijgt om te spelen. Mocht je toch samen met je kind bepaalde dingen willen oefenen, vraag dan aan de juf of meester van je zoon of dochter om inzage in en uitleg over de ontwikkeldoelen, die dat moment voor uw kind aanbod moeten komen. Maar beste ouders, verwerk deze dan in het spelen van je kind. Ga bijvoorbeeld de cijfers oefenen in een memorie-spel of zet ze bij de speelgoedgarage of barbies, dan dat je les gaat geven aan uw kind.

 

Tip 3: Ieder kind kan lang actief en zelfstandig spelen (ook die van jou!)

Een spelend kind is per definitie een actief kind dat creatief en fantasievol in interactie is met materialen uit zijn of haar omgeving. Dit hoeft dus niet altijd speelgoed te zijn. Sterker nog, het eigen speelgoed is vaak zeer voor gestructureerd en snel al van binnen en buiten onderzocht. Als gevolg kunnen kinderen snel uitgekeken zijn op bepaald speelgoed. Een lockdown moet je niet op kosten gaan jagen, maar kinderen moeten wel lange tijd actief kunnen spelen.

 

Tip 4: Ga naar buiten

Hele dagen binnen zitten is voor niemand goed en al helemaal niet voor jonge kinderen. Jonge kinderen moeten meerdere uren per dag buiten kunnen zijn om zich goed en gezond te kunnen ontwikkelen. Maar als er van je verwacht wordt dat je overdag werkt, dan is het naar buiten gaan vaak het eerste dat afvalt. Plan toch een à twee flinke wandelingen per dag in. Zowel jouw eigen als jouw kinds gezondheid profiteert daar flink van. 

 

Tip 5: Doe het samen

Kinderen gaan zich thuis vervelen wanneer zij externe prikkels missen. Een van de belangrijkste externe prikkels voor jonge kinderen zijn andere jonge kinderen. Wellicht kun je samen met andere ouders een netwerk beginnen, zodat jullie elkaar dagelijks even kunnen ontlasten en waar de kinderen de mogelijkheid krijgen elkaar te ontmoeten. Wanneer je bijvoorbeeld toch dagelijks gaat wandelen, loop dan langs vriendjes en vriendinnen van jouw kind en neem ze lekker mee. 

 

meer weten?

Wil je meer weten? Neem contact op met een van onze jonge kind adviseurs (info@edux.nl).

 

Download als PDF