OVER EDUX

Nieuws

Het belang van betrokken mentorschap

11 mei 2023

De mentor speelt een belangrijke rol voor studenten. Waarom moet je weten wie jij bent als mentor, waar jij invloed op hebt en wat jouw verantwoordelijkheden zijn als mentor? Adviseur Lotte van Egmond neemt je mee in het belang van een goed mentoraat.

Mentorschap meer dan alleen zicht op resultaat

'Mentoraat' betekent in het woordenboek de Van Dale 'de functie van mentor of mentrix; het begeleiden'. De mentor is vaak de coördinator van de eerstelijns studentenbegeleiding. Toch is het op iedere school anders vormgegeven. Een mentor begeleidt studenten bij zaken die niet direct invloed hebben op het vakonderwijs, hij of zij is de spil in het ontwikkelproces van de student. Als mentor moet je voorbereid zijn op de verschillende taken en rollen. De onderwijsveranderingen zoals gepersonaliseerd en flexibel onderwijs vragen om meer aandacht voor (en van) de mentor. Denk aan de taak om studenten te helpen bij het stellen van doelen en bij het bereiken ervan, maar ook het ‘leren leren’, om tot meer zelfregie te komen. 

De mentor begeleidt studenten op drie verschillende niveaus: op persoonlijke en sociale ontwikkeling, op cognitieve ontwikkeling en ontwikkeling op het gebied van studiehouding en beroep. De mentor houdt in het oog dat in de begeleiding de diverse gebieden geïntegreerd worden. Mentorschap binnen het voorgezet onderwijs en middelbaar beroeps onderwijs is cruciaal voor het succes van studenten. Het begrijpen wat ze nodig hebben om te slagen hiervoor heb je de juiste kwaliteiten en eigenschappen hebben om ze te begeleiden. Door goed mentorschap kunnen studenten hun doelen bereiken en hun beste krachten benutten. 

Kortom het is een hele taak dat mentorschap. Als goede mentor heb je verschillende vaardigheden nodig om in staat te zijn om studenten:

  • Te inspireren

  • Te motiveren

  • Te begeleiden

  • Te begrijpen wat studenten nodig hebben om te slagen

  • Ondersteunen en begeleiden

Doorontwikkeling van kwaliteiten en eigenschappen

Het is belangrijk dat een mentor weet wie hij of zij is als mentor, wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn en welke invloed hij of zij heeft op de studenten. Door aan jezelf te denken en te werken blijft het vuurtje aan, behoud je je energie en enthousiasme om impact te kunnen maken op de ontwikkeling van studenten. Om een goede mentor te zijn, heb je specifieke kwaliteiten en eigenschappen nodig.

Zo ben je als mentor een goede luisteraar en ben je in om staat een vertrouwensband met studenten op te bouwen. Zet actief bekende gesprekstechnieken in, in de gesprekken die je voert met studenten. Luister actief door je open te stellen, gebruik stiltes om de student aan het denken te zetten en vul zelf niets in (denk aan het ezelsbruggetje ‘smeer NIVEA’: Niet Invullen Voor Een Ander). Zorg ervoor dat je de tekst (deels) in eigen woorden herhaalt en toon empathie. Creëer een veilige omgeving waarin studenten zich vrij voelen om hun zorgen, vragen en uitdagingen te delen. Door oprecht te luisteren en begrip te tonen, kun je de behoeften en individuele omstandigheden van studenten beter begrijpen en effectieve ondersteuning bieden.

Als mentor moedig je studenten aan om actief betrokken te zijn bij hun eigen leerproces en persoonlijke groei. Help studenten bij het stellen van doelen en het ontwikkelen van een plan om deze doelen te bereiken. Stimuleer zelfreflectie door vragen te stellen die studenten aanmoedigen om na te denken over hun sterke punten, uitdagingen en groeimogelijkheden. Bied ook constructieve feedback en begeleiding om studenten te helpen hun vaardigheden en zelfvertrouwen te vergroten.

zelf aan de slag met jouw ontwikkeling?

Wil jij weten wie jij bent als mentor en aan de slag met vaardigheden om studenten nog meer in hun kracht te zetten? Een training om een betere mentor te worden, zal je helpen bij het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, het versterken van je motivatie en het leren hoe je studenten kunt begeleiden en ondersteunen. Tijdens de training krijg je inzichten, vaardigheden en praktische tips om ervoor te zorgen dat je bewust kan handelen en overeind blijft staan als mentor. In de training gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat je begrijpt wat deze basisbehoeften inhouden en hoe je deze kunt stimuleren en ondersteunen bij studenten. Zodat er een veilig leerklimaat en een verbonden klas ontstaat.

In september start er een nieuwe training. Liever aan de slag met je eigen team? Dat kan natuurlijk ook. De training wordt ook incompany aangeboden.

 

Meer weten? 

Wil je vrijblijvend meer weten over goed mentorschap, of wil je ondersteuning bij de uitdagingen in jouw voorgezet onderwijsorganisatie? Neem dan contact op met adviseur Lotte van Egmond en informeer of Edux jou of jouw team kan ondersteunen.

 

DOWNLOAD ARTIKEL ALS PDF