OVER EDUX
Effectief communiceren met kinderen in de kinderopvang
Iedereen heeft wel eens zo’n dag waarin de communicatie niet vlekkeloos verloopt. Soms voel je je als opvoeder machteloos of zelfs gefrustreerd over het gedrag van het kind. Jonge kinderen willen niet altijd luisteren, laten hun spullen slingeren of er is strijd aan tafel over het eten. Oudere kinderen zitten soms urenlang te gamen, zijn vergroeid met hun smartphone of zitten continu op sociale media. Of ze zijn het zo oneens met je dat het leidt tot fikse ruzies. Vaak zet je als opvoeder een beloning in of je dreigt met bepaalde gevolgen opdat je kind zich 'beter' gaat gedragen. Tot het niet meer werkt... Andere opvoeders zijn juist toegeeflijk en stellen eigenlijk geen grens meer. Welke weg kies je hierin? Wat is een goede keuze? De Gordon-methode kan hiervoor antwoorden bieden.
Adviseur Leonie Nelissen deelt haar ervaring met de Gordon-methode: ‘’Tijdens mijn opleiding Pedagogiek maakte ik voor het eerst kennis met de Gordon-communicatiemethodiek. In de kinderopvang, zowel in Nederland als op Curaçao, ontdekte ik hoe waardevol deze manier van werken is. De opleiding ‘Effectief omgaan met kinderen in de kinderopvang’ gaf me verdieping, bewustwording en praktische handvatten. Wat het mij heeft gebracht? Meer inzicht in het in stand houden van een plezierige en evenwichtige relatie en mijn eigen aandeel hierin. Niet alleen in communicatie met kinderen, maar ook met volwassenen. Het mooie van de Gordon-methodiek is dat deze in alle facetten toe te passen is, zowel in werk als privé.’’
De Gordon-methode
De Gordon-methode biedt een alternatief waarin ruimte is voor kinderen én volwassenen. Er worden oplossingen gezocht waar iedereen tevreden over is. Dit vanuit het principe; ik ben belangrijk, jij bent belangrijk en onze relatie is belangrijk.
De Gordon communicatiemethode (Stichting de NET, 2024) heeft vijf belangrijke onderdelen:
- Het gedragsraam: daarmee kijk je naar het gedrag van je ander en jezelf. Het helpt je om te bepalen waar het probleem nu precies ligt.
- Actief luisteren: tegenover je gesprekspartner herhalen wat hij gezegd heeft en checken of dat klopt.
- Ik-boodschappen: die gebruik je om op een assertieve manier te communiceren en je eigen grenzen aan te geven, van verklarend tot vriendelijk en confronterend.
- Overschakelen: in emotioneel heftige situaties moet je kunnen overschakelen van actief luisteren naar ik-boodschappen.
- Conflicten oplossen: zowel waarde-conflicten als behoefte-conflicten zijn op te lossen.
De Gordon training ‘Effectief omgaan met kinderen in de kinderopvang’ is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch professionals. In de training worden vaardigheden aangereikt om effectieve communicatie tussen professionals, kinderen en ouders tot stand te brengen. Acceptatie van elkaars behoeften en de bereidheid om hier rekening meer te houden is essentieel. Eén van de kernpunten in de Gordon training is bewustwording over of het gedrag van iemand (kind, ouder, collega) voor jou acceptabel is of niet. Kinderen hebben ruimte nodig om tot ontwikkeling te komen, maar uiteraard binnen bepaalde grenzen. Het verkrijgen en in stand houden van een plezierige en evenwichtige relatie staat voorop.
Een voorbeeld uit de praktijk
Martin wordt naar de opvang gebracht door zijn moeder. Wanneer hij bij de deur staat, kruipt hij steeds dichter naar zijn moeder toe. Op het moment dat moeder afscheid neemt van Martin en ook daadwerkelijk weggaat begint hij heel hard te schreeuwen. Hij wil mee met zijn moeder en begint ook te huilen. Martin laat met gedrag zien dat hij boos en verdrietig is en daaronder zullen nog een scala aan emoties zitten. Wat doen we als professional? Hoe kunnen we zijn emoties ontvangen?
Bovenstaande situatie is er één uit de dagelijkse praktijk en hoogstwaarschijnlijk heel herkenbaar voor jou als pedagogisch professional. Maar hoe kun je Martin nu ontvangen in zijn boosheid en verdriet? Met deze vaardigheden gaan we aan de slag in de training. Zie ik je dan?
Meer weten?
In de kinderopvang draait alles om een veilige omgeving waarin kinderen zich gehoord en begrepen voelen. Effectieve communicatie speelt hierbij een sleutelrol. Met een methode zoals de Gordon-methode zorgen we voor wederzijds begrip en een positieve sfeer. Wil je meer weten over effectieve communicatie met kinderen en/of de Gordon-methode? Neem dan contact met ons op.