OVER EDUX

Nieuws

8e groepers weten het wel

20 mei 2023

De eindtoets is gemaakt en de resultaten zijn inmiddels ook bekend. Wat nog rest voor groep 8 zijn de laatste loodjes, misschien nog wel de eindmusical en het schoolkamp. Maar die laatste loodjes kunnen nog best lang aanvoelen. Want het grote doel, de eindtoets, die is al voorbij. Bij veel van de leerlingen kunnen de gedachten spelen: ‘wat moet ik dan nog op deze school’ en ‘wij weten het wel’.

Hoe kan dat?

Nou, jouw klas zit in de afscheidsfase! Maar ook in een belangrijke overgangsfase. Voelen voor jou als leerkracht deze laatste weken nog als ‘veredelde dagbesteding’, valt je klas weer helemaal terug in hun oude patroon en lijken ze stuurloos? Hieronder een tip!

Onderzoek met de gratis werkbladen “8e–groepers weten het wel” hoe jij de autonomie kunt vergroten bij de leerlingen, bekijk waar jij als leerkracht bij aan kan sluiten om samen met je leerlingen afscheid te nemen van die acht mooie jaren op de basisschool.

Afscheid is ook overdracht, de leerlingen zoeken hun “Rite of passage”. Help hen daarbij! Wat is er nodig voor het voortgezet onderwijs? Leer ze de fijne kneepjes hiervan, jij bent immers een ervaringsdeskundige. Maar laat leerlingen ook hun fijne kneepjes met de andere leerlingen in hun klas of de school delen. Ook jouw leerlingen zijn ervaringsdeskundige op het gebied van acht jaar primair onderwijs!

Er is een werkblad voor de leerlingen en een werkblad voor leerkrachten. Maak van die laatste loodjes, laatste cadeautjes!!

 

Veel plezier met afscheid nemen!


Meer weten? 

Wil je vrijblijvend meer weten over groepsdynamiek en/of jouw rol als professional hierin? Neem dan contact op met Teun Bevers en informeer of Edux jou of jouw team kan ondersteunen.

 

DOWNLOAD de werkbladen ALS PDF