OVER EDUX

Nieuws

3 redenen om te investeren in de BSO

26 februari 2024

Als pedagogisch professional op een BSO moet je van alle markten thuis zijn. Je houdt de ontwikkeling van de kinderen in beeld en stimuleert deze met allerlei activiteiten, je zorgt voor een goede relatie met én tussen kinderen en je onderhoudt het contact met ouders/verzorgers. Zo hebben kinderen een fijne BSO tijd. Vanuit jouw rol ben je begeleider en medeopvoeder. Dat is niet niks!
Wat heb jij nodig om je eigen ontwikkeling en je werkplezier op peil te houden? En waarom is het investeren in de kwaliteit van de BSO-medewerkers belangrijk?

We gunnen elk kind een fijne tijd op de BSO. Een hoog welbevinden en een hoge betrokkenheid zorgen daarvoor. En dat geldt ook voor jezelf! Wat heb jíj nodig om dit te realiseren of vast te houden?

 

investeren is een must!

In het eerste kwartaal van 2023 gingen 442.000 kinderen naar de buitenschoolse opvang (BSO) in tegenstelling tot 384.000 kinderen die naar de dagopvang gingen (rijksoverheid.nl). Toch wordt er minder geïnvesteerd in de nascholing van BSO-medewerkers dan in de nascholing van medewerkers van de dagopvang. Dit is jammer, want juist voor BSO-medewerkers zijn er veel pedagogische keuzes en uitdagingen te nemen.

kansen voor optimale kindontwikkeling

Kinderen die naar de BSO gaan hebben het geluk om daar met allerlei activiteiten in aanraking te komen waar ze thuis niet altijd de mogelijkheid toe hebben. Een brein blijft fit door nieuwe, uitdagende activiteiten en die zijn op de BSO te vinden! Ook zijn er geschoolde medewerkers die weet hebben van de (pré-)puberteit en wat deze kinderen nodig hebben. De oudere BSO-jeugd heeft tevens behoefte aan contact met kinderen die dezelfde interesses en meningen delen, zij zoeken bevestiging van eigen opvattingen en gedragingen. Ook hiervoor is de BSO dé uitgesproken plek! Nog een reden dus om goed op te hoogte te zijn van recente inzichten uit onderzoek en om je vaardigheden een update te geven. Dan kun je goed blijven aansluiten bij de belevingswereld van kinderen op de BSO.

tips
  • Blijf lekker zitten aan de tafel wanneer er fruit gegeten wordt of een cracker. Dit zijn vaak de momenten waarop kinderen de rust en veiligheid vinden om iets met je te delen in gesprek.
  • Zeg niet meteen “Nee”. Ook niet als je het spannend vindt! Vraag na wat het kind precies van plan is en check daarbij of het kind al zover is in de ontwikkeling om het plan uit te voeren binnen de afspraken die jullie met de kinderen op de BSO hebben gemaakt.
  • Vraag aan de kinderen wat zij willen doen en geef ze ruimte en tijd om de activiteit mee te regelen. Wanneer ze zelf tijd geïnvesteerd hebben is de intrinsieke motivatie vaak hoger.
ontwikkelen geeft werkplezier

Tot slot is het belangrijk om je als persoon en als team te blijven ontwikkelen. Uit evaluaties van onze trainingen horen we vaak dat het zo fijn is om meer informatie te krijgen over specifieke onderwerpen die leven op de BSO. Ook het delen van ervaringen met elkaar wordt hoog gewaardeerd. Dat geeft energie en je gaat met meer plezier naar je werk! Het is namelijk belangrijk dat niet alleen de kinderen een hoog welbevinden hebben, maar jij ook. Daarom hebben we bij Edux een passend en uitdagend professionaliseringsaanbod, speciaal gericht op de BSO-medewerker.

Meer weten? 

Ben jij benieuwd of één of meerdere trainingen interessant zijn voor jou of voor jouw locatie? Neem eens een kijkje in ons uitgebreide en vernieuwde aanbod.

Deze trainingen kunnen bij jullie op de locatie verzorgd worden en maken we altijd speciaal voor jullie op maat. Neem vrijblijvend contact met een van ons op en informeer naar de mogelijkheden.

 

DOWNLOAD ARTIKEL ALS PDF