Symposium Het zit in je natuur


Educatie vanuit verbinding, tussen de innerlijke mens en de buitenwereld, waarbij de natuur een belangrijke inspiratie- én activatiebron is. Onderwijs dat een antwoord geeft op veranderende ontwikkelvragen van de nieuwe generatie. Daarover gaan Edux, onderdeel van Wij zijn JONG, en samenwerkingspartner INOS graag met je in gesprek. We nodigen bestuurders van basisonderwijs en kinderopvang, schoolleiders, wethouders en beleidsmakers van harte uit voor het symposium Het zit in je natuur.


Wanneer en waar

Datum: donderdag 6 oktober 2022
Tijden: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: INOS-school De Avonturier, Effenseweg 15, Effen, gemeente Breda 

Aanmelden

Er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar; dus wacht niet te lang met aanmelden.


Programma

Inspirerende sprekers Agnes van den Berg en Mark Mieras nemen je mee in de wetenschappelijke inzichten die er zijn voor verbetering en vernieuwing van onderwijs en kindontwikkeling. Met natuur als bron van inspiratie. Welke antwoorden geeft de natuur op complexe maatschappelijke uitdagingen? Hoe hebben Edux en INOS wetenschappelijke inzichten vertaald naar het educatief concept FONK? Vraag het onze sprekers zelf en ga in dialoog met onze gasten. We sluiten het symposium af met een netwerkborrel. Maak van de gelegenheid gebruik om geïnspireerd te worden door mooie gesprekken.


13.30 - 14.00 uur
Ontvangst

14.00 - 14.10 uur
Opening door Joël van Raak, directeur Edux, en dagvoorzitter Marcel Bamberg

14.10 - 14.35 uur
Waarom is natuur goed voor kinderen? - Agnes van den Bergomgevingspsycholoog, gespecialiseerd in onderzoek naar natuur en gezondheid
Kinderen groeien tegenwoordig op in een vrijwel volledig digitale wereld. Er blijft maar weinig tijd over om buiten te spelen, en in aanraking te komen met de vrije natuur. Terwijl dat nu juist zo belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Waarom? In haar lezing gaat Agnes van den Berg in op vier kernwaarden van natuurbeleving voor kinderen: zintuiglijke ervaring, vrijheid, weerbaarheid en verbinding. Ook bespreekt zij een nieuwe educatieve benadering voor het stimuleren van de ‘natuurintelligentie’ van kinderen, inclusief tips voor toepassing in de dagelijkse onderwijspraktijk.

14.35 - 14.45 uur
Vragenronde

14.45 - 15.00 uur
Pauze

15.00 - 15.25 uur
Natuur helpt beter leren - Mark Mieras, wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in hersenonderzoek
Hoe zorgen natuur, bewegen en spel ervoor dat de hersenen in een leertoestand komen? En hoe kunnen neurobiologische inzichten helpen om beter onderwijs te bouwen? Op deze vragen geeft Mark Mieras antwoord.

15.25 - 15.35 uur
Vragenronde

15.35 - 16.15 uur
De praktijk op basis van wetenschappelijke inzichten 
Edux en INOS laten zien hoe zij wetenschappelijke inzichten hebben vertaald naar de praktijk. Met als resultaat: een programma voor natuurgeïnspireerd leren voor onderwijs en kinderopvang.

16.15 - 17.00 uur
Afsluiting met aansluitend een netwerkborrel 


Parkeren kan gratis op het naastgelegen parkeerterrein. Het symposium is ook te bereiken met het openbaar vervoer.

Aanmelden