OVER EDUX

Nieuws

Lessen Close Reading tijdens de Week van de Lentekriebels

2 maart 2023

Binnenkort start de Week van de Lentekriebels! Tijdens deze nationale projectweek van 20 t/m 24 maart worden scholen gestimuleerd om lessen te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Onze adviseur Bas van den Brand maakte een lessenserie Close Reading voor de groepen 5 t/m 7 bij de tekst ‘Het begin van JOU’ uit het boek ‘Van oerknal tot robot’ van Marc ter Horst. Deze tekst sluit aan bij de inhoud van de Week van de Lentekriebels en stimuleert het gesprek over voortplanting van mens en dier.

De week van de lentekriebels 2023

Jaarlijks wordt de Week van de Lentekriebels georganiseerd om scholen kennis te laten maken met relationele en seksuele vorming. Het is een leuke manier om schoolbreed aandacht te geven aan relaties en seksualiteit. Het thema voor de Week van de Lentekriebels 2023 is: ‘Wat vind ik fijn?’. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt en een positief zelfbeeld. De tekst ‘Het begin van JOU’ uit het boek ‘Van oerknal tot robot’ van Marc ter Horst sluit aan bij het onderwerp: leren over je lijf.

close reading

Leerlingen komen bij Close Reading door herhaald (voor)lezen en actief omgaan met rijke teksten tot een dieper begrip en meer leesmotivatie. Aan de hand van tekstgerichte vragen worden leerlingen gestimuleerd om een boek of tekst echt te doorgronden.

lessen close reading tijdens de week van de lentekriebels

Wil jij ook tijdens de Week van de Lentekriebels aan de slag met Close Reading? Hieronder vind je de lessenserie bij het boek ‘Van oerknal tot robot’. Het onderwerp van deze lessen kan voor veel leerlingen nog spannend of onwennig zijn. Bekijk daarom goed of de inhoud van de tekst past bij jouw groep, voordat je deze lessenserie gaat uitvoeren.

Download de gratis lessenserie voor groep 5 t/m 7.


meer weten?

Wil je meer weten over (begrijpend) lezen of Close Reading? Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer of Edux jou of jouw team kan ondersteunen.