OVER EDUX

Nieuws

Lessen Close Reading tijdens de Poëzieweek

12 januari 2023

Van 26 januari t/m 1 februari wordt voor de 11de keer de Poëzieweek georganiseerd: een uitgelezen moment om een gedicht in te zetten bij je lessen Close Reading. Het thema van dit jaar is vriendschap. De vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog. Onze adviseur Bas van den Brand maakte voor de bovenbouw een lessenserie bij een gedicht van Pim Lammers.

POËZIE EN CLOSE READING

Wanneer je regelmatig Close Reading inzet, let je erop dat kinderen in aanraking komen met gevarieerde tekstsoorten. Dat is belangrijk voor de leesmotivatie en de smaakontwikkeling. Poëzie mag er ook zeker niet bij ontbreken. Gedichten dragen bij aan het ontwikkelen van gevoel voor taal. Ze prikkelen de fantasie en het creatief omgaan met taal. Gedichten lenen zich buitengewoon goed om samen te lezen, te herlezen, over na te denken en om over van gedachten te wisselen. Zo komen kinderen tot een dieper tekstbegrip.

GEDICHT: NIET VAN HIER

De lessenserie is ontwikkeld bij het gedicht “Niet van hier” uit de gedichtenbundel: “Ik denk dat ik ontvoerd ben” van Pim Lammers. Het gedicht nodigt uit om met kinderen te praten over vriendschap, uitsluiting en afkomst. Deze gedichtenbundel viert de diversiteit van alle mensen en is ook zeker goed in te zetten tijdens de Week van de Lentekriebels in maart.

LESSEN CLOSE READING TIJDENS DE POËZIEWEEK

Wil jij ook tijdens de Poëzieweek aan de slag met Close Reading? Hieronder vind je de lessenserie bij het gedicht “Niet van hier”.

Download de gratis lessenserie voor groep 6 t/m 8

Meer weten?

Wil je meer weten over (begrijpend) lezen of Close Reading? Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer of Edux jou of jouw team kan ondersteunen.