OVER EDUX

Nieuws

Lessen Close Reading met het thema 'vakantie & reizen'

6 juni 2023

De zomervakantie komt er weer aan. De periode waar veel gezinnen eropuit trekken en op vakantie gaan in het binnenland of het buitenland. Een mooie gelegenheid om in de periode voorafgaand aan de zomervakantie met kinderen te lezen over vakantie en reizen. Onze adviseur Bas van den Brand maakte een lessenserie Close Reading voor groep 5 t/m 7 bij de tekst ‘De gierzwaluw’ uit het boek ‘Bijzondere beesten en doodgewone dieren’ van Bibi Dumon Tak.

Close-reading-Bijzondere-beesten-en-doodgewone-dieren.jpg

Close Reading en digitale teksten

Leerlingen komen bij Close Reading door herhaald (voor)lezen en actief omgaan met rijke teksten tot een dieper begrip en meer leesmotivatie. Aan de hand van tekstgerichte vragen worden leerlingen gestimuleerd om een boek of tekst echt te doorgronden. 
Dit kan ook bij een digitale tekst. Tegenwoordig lezen lezers vaak van een scherm, en niet van papier. Er zijn vaak veel verschillen in de aard van digitale teksten en in hoe je deze teksten leest. Zo komen er bijvoorbeeld ook digitale informatievaardigheden om de hoek kijken. Maar of het nu een papieren of digitale tekst is: leerlingen moeten de tekst kunnen begrijpen. De kritische, actieve en doelgerichte aanpak van Close Reading helpt hierbij. Om die reden is ervoor gekozen om bij deze lessenserie ook een digitale tekst erbij aan te bieden. 

Lessen Close Reading met het thema 'vakantie & reizen' 

De laatste schoolweken voor de zomervakantie zijn aangebroken. Bij de woorden 'vakantie' en 'reizen' denken we al snel aan onszelf en de plannen die leerlingen en hun ouders hebben. Maar wij mensen zijn niet de enigen die eropuit gaan, veel dieren maken namelijk jaarlijks enorme reizen! Er zijn diverse verhalende en informatieve (prenten)boeken over dit thema, waaronder het verhaal over de gierzwaluw. Een leuke reden om dieper met dit thema aan de slag te gaan de komende weken. 
Wil jij ook met het thema 'vakantie & reizen' aan de slag tijdens lessen Close Reading? Hieronder vind je de lessenserie!

 

DOWNLOAD DE GRATIS LESSENSERIE VOOR GROEP 5 T/M 7


Meer weten? 

Wil je meer weten over de Close Reading aanpak en ben je benieuwd of Close Reading aansluit bij het onderwijs van jouw school? Dan is de workshop 'kennismaking met Close Reading' iets voor jou.  
 
Werkt jouw school al met Close Reading en ben je een (startende) leerkracht die zich ook wil bekwamen in de Close Reading aanpak? Volg dan de training 'professionalisering Close Reading'. 

Je kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs en informeer of Edux jou of jouw team kan ondersteunen.