Trainingen voor onderwijs en kinderopvang

Trainingen

+ VERSCHILLENDE TRAININGEN IN HET STAP-SCHOLINGSREGISTER

 

Webinar 'de fysieke leeromgeving telt'

15 maart 2023

Op woensdag 15 maart vindt van 16:00 tot 17:00 uur weer een gratis webinar van Edux plaats, dit keer over de fysieke leeromgeving. Onderwijs van morgen, kan dat nog in het schoolgebouw van gisteren? 
Zet de leeromgeving in als instrument. Want de inrichting heeft zowel effect op leerlingen als op leraren. Een rijke leeromgeving heeft een positieve invloed op het welbevinden, ontwikkelen en leerprestaties. Toch blijft dit onderwerp vaak onderbelicht binnen het onderwijs. De hoogste tijd om de leeromgeving te zien als instrument om leren te bevorderen, en zo te komen tot een inrichting die prikkelt tot actief leren.  
Lotte van Egmond en Atje Wierda nemen je tijdens het webinar mee in de elementen die van invloed zijn binnen de fysieke leeromgeving. Ze geven inzicht in hoe jij door middel van de leeromgeving, leren stimuleert, inspeelt op welbevinden en aansluit bij het onderwijsconcept. De omgeving moet ondersteunend zijn het onderwijs. 

  • Lotte neemt je mee naar de leeromgeving vanuit de onderwijsbril
  • Atje sluit aan vanuit de omgevingspsychologie en binnenhuisarchitectuur
  • Ze bespreken de factoren die bijdragen aan een goede fysieke leeromgeving, bijvoorbeeld: Flexibiliteit, akoestiek, licht en kleurgebruik. 
  • De verschillende factoren komen aan bod, maar ook hoe je morgen al aan de slag kan gaan in jouw eigen lokaal. Denk hierbij aan het gebruik van passende klassenopstellingen en de indeling van het gebouw. 

Het webinar start met een inleiding over het wat en waarom van inzet van leeromgeving. Daarna zoomen zij in op: de elementen van invloed, het lokaal of de onderwijsruimte en de dag van morgen. 

 
Sprekers:  
Lotte van Egmond werkt als onderwijsadviseur bij EDUX. Ook is zij eigenaar van Lot to Learn waar ze onder andere het kaartspel Het lokaal als instrument ontwikkelde. Lotte vindt dat elke lerende recht heeft op een leeromgeving die het beste in hem of haar naar boven haalt. Te vaak wordt de inrichting van een trainings- of onderwijslocatie maar voor lief genomen. Lotte gebruikt de leeromgeving als middel om het onderwijsdoel te bereiken. 

Atje Wierda werkt als interieur designer en is eigenaar van interieurontwerpburo ‘Buro Wierda’. Atje heeft de ambitie om samen met opdrachtgevers een leer- en werkomgeving te creëren die werkt. Een omgeving waar onnodige stress wordt voorkomen door 'misfits' tussen de gebruikers en de omgeving te minimaliseren en het gevoel van welzijn te verhogen. Dat heeft significante impact op de (leer)resultaten. 

Data en tijden
15-03-2023; 16.00-17.00 uur

Locatie
Online

Kosten
Gratis

Inschrijven