Voor onderwijs en kinderopvang

Trainingen

Talentontwikkeling bij jonge kinderen

18 maart 2024

Wil je meer weten over het belang van spel voor talentontwikkeling of wil je weten hoe je een ontwikkelingsvoorsprong kunt herkennen? Als je jezelf wil ontwikkelen in dit soort thema’s binnen de organisatie waarin je werkt, dan is deze cursus iets voor jou!

In deze gevarieerde, blended cursus ga je zelfstandig én in een groep aan de slag met het uitwerken van een onderbouwd praktijkidee gericht op talentontwikkeling bij peuters en/of kleuters.

Je neemt bij de uitwerking van deze aanpak je eigen ontwikkelbehoefte mee; waar ligt mijn interesse, wat wil ik leren? En tegelijkertijd kijk je ook naar de behoefte van de organisatie waar je voor werkt; wat moeten we als school of kinderopvangorganisatie verbeteren/versterken?

Je kunt hierbij denken aan thema’s zoals signalering, rijke en uitdagende omgeving, differentiëren op maat, ondersteunen van leerkrachten of pedagogisch medewerkers (kennis en vaardigheden), versterking communicatie voorschool-school, executieve functies, etc.

Er wordt gestart vanuit een brede blik op talentontwikkeling bij jonge kinderen en informatie over peuters en kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Aansluitend verdiep je je op een specifiek thema. Terwijl je je verdiept en je praktijkidee verder uitwerkt, werk je samen met je medecursisten. De uitwisseling en onderlinge feedback geven jou inzichten en input om jezelf verder te professionaliseren. We sluiten de cursus af met een eindbijeenkomst waarin alle praktijkideeën gepresenteerd worden.

doelstellingen

Kennis

 • Je kent verschillende invalshoeken om naar talenten van jonge kinderen te kijken. Welbevinden en betrokkenheid nemen binnen alle ontwikkelingsdomeinen een belangrijke plaats; 
 • Je kent relevante literatuur en materiaal uit de praktijk gericht op een van de verdiepingsonderwerpen als het gaat om talentontwikkeling van peuters en kleuters;
  • Signalering  
  • Durven leren  
  • Spelend leren/speldidactiek  
  • Executieve functies  
  • Uitdaging in de groep     

Vaardigheden   

 • Je kunt jouw ontwikkelbehoefte/de ontwikkelbehoefte van jouw organisatie op het gebied van talentontwikkeling bij jonge kinderen vertalen in een concrete aanpak in de praktijk vanuit een wetenschappelijke basis;  
 • Je kunt jouw persoonlijke ontwikkeldoelen koppelen aan de ontwikkeldoelen van de organisatie waarbinnen je werkt; 
 • Je kunt jouw praktijkidee verbeteren aan de hand van de feedback van jouw docent en medecursist; 
 • Je kunt jouw praktijkidee presenteren aan de rest van de groep om zo elkaar te inspireren. 

Cursusinformatie

Doelgroep
Leerkrachten, pedagogisch professionals, pedagogisch coaches, intern begeleiders onderbouw, begeleiders in het onderwijs.

Certificering
De deelnemers krijgen na afloop (indien zij aan de eisen van de training hebben voldaan) een certificaat. Hiermee kunnen deelnemers hun ervaring en kennis zichtbaar maken.

Data en tijden

18-03-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
01-04-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
03-04-2024 15.30 uur - 17.00 uur Startbijeenkomst
08-04-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
15-04-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
22-04-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
24-04-2024 15.30 uur - 17.00 uur Tussentijdse bijeenkomst
29-04-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
06-05-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
13-05-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
20-05-2024   Zelfstudie/online leeromgeving
22-05-2024 15.30 uur - 17.00 uur Eind bijeenkomst

 

 

 

 

 

 

 Locatie
Edux locatie Eindhoven (Beemdstraat1, 5653 MA Eindhoven).

Studiebelasting
De cursus duurt acht weken en heeft een gevarieerde, blended opzet. Binnen de online leeromgeving ga je wekelijks (+/- 2 uur) zelfstandig aan de slag aan de hand van kennisclips, literatuur en deelopdrachten. Daarnaast is er in week 2, week 5 en week 8 een bijeenkomst met de groep. De deelopdrachten vormen samen een werkdocument waarin je stap voor stap de uitwerking van je praktijkidee gaat concretiseren. In de eindopdracht maak je de laatste uitwerking van je praktijkidee, gericht op het in de praktijk toepassen van dat wat je geleerd hebt.

Kosten
€ 850,- p.p. (vrij van BTW)

Meer weten? 

Wil je meer weten over Talentontwikkeling bij jonge kinderen? Neem contact op met Kristel Bohte | k.bohte@edux.nl | 06 50 19 36 11.

 

Inschrijven 

De training zal alleen doorgang vinden bij voldoende deelnemers. Deelnemers ontvangen hierover uiterlijk twee weken voor start van de training bericht.   

Edux biedt ook de mogelijkheid tot incompany trainingen. Het is ook mogelijk een training op maat te laten maken. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.